top of page

Sint Nikolaas en Aas van Pentakels


Er zijn sinds het ontstaan van het Tarot de Marseille in de 15e eeuw veel verschillende tarotspellen ontworpen. Eén daarvan is het Inner Child tarotdeck. De kaarten van dit deck "doen de snaren trillen van gevoelsherinneringen en van de psyche, weggestopt in lang vergeten kinderverhalen".


De tekst behorende bij de kaart 'De Gids van de Kristallen' is bijzonder en is meer dan welkom in de donkere tijd waarin wij nu leven. De kaart komt overeen met de Aas van Pentakels van de Rider Waite tarot. Maar daarover straks meer. Eerst het verhaal van Sint Nikolaas:


“Geschiedkundig gezien was er een Sint Nikolaas die in de vierde eeuw geboren werd in een welgestelde familie in Klein Azië. Hij werd bekend om zijn heiligheid, zijn wonderen en zijn ijver. Hij werd ook gevangen genomen om zijn christelijk geloof. Zijn levensdoel was de bekering van de zondaars, het delen van zijn rijkdom met de armen en het bevorderen van de liefdadigheid onder het volk. Uiteindelijk werd hij de patroon van schipbreukelingen, gevangenen en kinderen. Vanwege zijn vrijgevigheid begon men aan kinderen cadeautjes uit te delen in de kersttijd en zijn naam veranderde in Santa Claus.”

Bij ons in Nederland werd het Sinterklaas. De makers van de Inner Child kaarten zijn allen woonachtig in Amerika en dat is de reden waarom de Kerstman en niet Sinterklaas is afgebeeld als de Gids van de Kristallen."


"Het wezen van Sint Nikolaas en de Kerstman heeft zijn bron in de goddelijke oorsprong van onze planeet. In esoterische kringen is Sanat Kumara de naam voor de 'heerser der Aarde'. Dit wezen wordt beschouwd als de Heer van de Wereld en zijn beeld zou Lucifer kunnen zijn, of Satan. De echte Sanat Kumara werkt achter de schermen om de mensen te beschermen en te voeden. Opmerkelijk dat de namen Santa en Satan anagrammen zijn van Sanat. Ze hebben allemaal vijf letters en de getalswaarde van iedere naam is 55."


En dat brengt ons bij de Aas van Pentakels. Het pentakel verwijst naar onze 5 zintuigen, de rechtopstaande ster is het symbool voor het menselijk wezen: het hoofd, de twee armen en de twee benen. Op deze Aas wordt onze innerlijke gids afgebeeld die een handreiking doet, met andere woorden je een cadeau aanbiedt. Het is nu belangrijk om de mogelijkheden en de kansen te benutten die naar tastbare resultaten leiden. Maar ook innerlijke rijkdom mag nu ontdekt worden en verder ontplooit.


De cirkel om het pentagram (om de mens) vormt een symbool van eenheid, heelheid en onze verbinding met het Universum.

Iedere menselijke ziel is een miniatuur-ster. Lees hier mijn gedicht over de Diamant dat ieder mens is.


"De Sint Nikolaaskaart is de kleine Arcanakaart versie van de 5e Grote Arcanakaart: De Tovenaar, die de materiële en de spirituele werelden verbindt en ons aanmoedigt te streven naar de wijsheid om overvloed te brengen op Aarde."


In de Rider Waite tarot is de 5e Grote Arcanakaart De Hogepriester die het symbool is voor deze zinvolle weg en tevens de Jaarkaart van 2021. De energie van een nieuw jaar is in de laatste weken van een afgelopen jaar altijd al voelbaar. Momenteel is dit merkbaar aan het feit dat er de laatste tijd in spirituele kringen veel wordt gesproken over de verandering van de 3e naar de 5e dimensie. Ook hier komt het getal 5 wederom terug.

In het volgende artikel meer over het jaar van De Hogepriester, het jaar van de her-verbinding.Voor nu is de boodschap van De Gids van de Kristallen oftewel de Aas van Pentakels: “Verwacht wonderen, het uitkomen van uw wensen is mogelijk. Vergeet niet daarin te geloven. Wees vrijgevig en vriendelijk en dankbaar."

ps. De teksten tussen de aanhalingstekens zijn overgenomen uit het begeleidende boek van de Inner Child Kaarten.
203 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page