top of page

De Ridder van Zwaarden wordt aardiger en een korte les in de elementenleer

De ridders in het tarotdeck laten zien op welke manier wij omgaan met een bepaald element in ons leven. De ridder is er nog niet zo goed in en probeert zich hierin te bekwamen om in dit element tot een koning te worden.


De elementen vuur, water, lucht en aarde worden in de tarot gesymboliseerd door respectievelijk staven, bekers, zwaarden en pentakels. Ieder van ons draagt alle elementen in zich en elk element vraagt op zijn tijd aandacht. Ze dienen eigen gemaakt te worden om een evenwichtig leven te kunnen leiden.


En dat is niet zomaar iets want het ene element zal je makkelijker afgaan dan het andere. Het element van jouw zonneteken (jouw sterrenbeeld) is vaak het element waar je het beste in bent. Hier ligt meestal jouw talent welke je uiteindelijk als geschenk aan de schepping mag geven.


Vuur (staven) intuïtief: Ram, Leeuw, Boogschutter

Water (bekers) voelen: Vissen, Kreeft, Schorpioen

Lucht (zwaarden) denken: Waterman, Tweelingen, Weegschaal

Aarde (pentakels) zintuigelijk: Steenbok, Stier, Maagd


Als je jouw element uitleeft voel je jezelf in je element. Maar als je het teveel geleefd hebt wil het weer gecompenseerd worden met het tegenovergestelde element.

Als jouw element bijvoorbeeld water is en je hebt je langere tijd met je gevoel bezig gehouden zal je het wellicht fijn vinden om wat te gaan schrijven of lezen. Want lucht is de polaire functie van water en staat voor het rationele en intellect. Dus als jouw zonneteken een luchtteken is en je bent erg veel met je verstand bezig geweest ga je als vanzelf de gevoelige kant opzoeken en verzorg je misschien wel een romantisch etentje of iets anders leuks op relationeel vlak.

Als jouw zon in het teken van vuur staat voel je jezelf in je sas als je allerlei plannen kan maken, lekker dynamisch bezig kan zijn of je creativiteit kan uiten, maar als je teveel in actie bent geweest zal je weer bijkomen door het element aarde en de rust voelen van tuinieren of een mooi gerecht koken, met andere woorden met beide benen op de aarde komen. Omdat vuur en aarde elkaars polaire functie zijn geldt het ook andersom. Als jouw dierenriemteken het aarde-element heeft zal een teveel aan focus op aardse zaken gecompenseerd kunnen worden door dynamische en creatieve acties.

Deze korte les in de elementenleer is belangrijk om te begrijpen waarom ik De Ridder van Zwaarden steeds aardiger ga vinden.


Met de tijd van de verlichting, die ongeveer samenviel met de 18e eeuw, zijn we meer abstracter gaan denken (het element lucht - de Zwaarden). Dat denken heeft zich sindsdien steeds verder ontwikkeld. Maar we zijn daardoor ook verder af komen te staan van de spirituele wereld. Nu lijkt het erop dat dit denken tegen grenzen aanloopt en dat het element lucht gecompenseerd moet worden met het element water om niet uit te groeien tot een monster. We zien dat steeds meer mensen bezig zijn kennis te nemen van het hart, van spiritualiteit, liefde, empathie en een zoeken naar innerlijk geluk, gesymboliseerd door de Ridder van Bekers. De beker verbeeldt het element water, de tegenovergestelde functie van lucht.


De hoog gevoelige mens, de HSP-er onder ons, de ridder van Bekers, kan veel last ondervinden van het overheersende denken vanuit de buitenwereld. Het lijkt alsof hij niet tot zijn recht komt omdat het denken in de Westerse wereld zo gewoon is geworden dat het voelen er niet meer toe doet. Maar nu wordt het element lucht ook voor hem belangrijk omdat hij moet gaan communiceren (lucht) over het belangrijke element van verbinding (water). Want in dit tijdperk moet dit tot de gemeenschap doordringen.


En hier komt de Ridder van Zwaarden ten tonele. Een paar basisbetekenissen van de Ridder van Zwaarden zijn: iemand die eerlijk is en gebruik maakt van zijn verstand en niet van gevoelens, tactloos en bot optreden, een conflict aangaan met heftige kritiek, slagvaardig je belangen behartigen. En dit is wat we nu zien bij de gevoelige mensen, zij gaan proberen te communiceren over wat ook belangrijk is, namelijk over spiritualiteit.


Voorheen werd de gevoelige mens snel gekwetst en hield hij zich afzijdig omdat hij anderen niet wilde kwetsen. Maar nu verandert dat en gaat de gevoelige mens met zijn open hart van zich laten horen. Hij wordt bewuster en begrijpt dat de ratio en het intellect van belang is en leert communiceren over zijn gevoel. Het element lucht verruimt zich en komt in evenwicht. Aanvankelijk voelt het dualistisch aan omdat hij het niet gewend is, maar dit zaadje van persoonlijke groei zal zich ontwikkelen tot een bloem van barmhartigheid en kan hij zijn talent gebruiken ten dienste van het geheel.


We hebben ons individuele afzonderlijke ego-identiteit. Maar op een gegeven moment versmelt het tot een eenheid met de hele schepping. Het universum zweert samen om ieder van ons te laten individualiseren en ons eigen unieke geschenk te ontwikkelen om dit terug te geven aan het universum. Al het leven is god die zichzelf door ieder van ons realiseert.

(Kaypacha)Dat ieder zijn talent mag ontdekken, ontwikkelen en uiteindelijk samen laat smelten tot een eenheid met het collectief,


een lieve groet,

~carla~29 juni 2021

185 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page