top of page

De Laurierkrans en Staven VI, Aas van Zwaarden, De Wereld


De lauwerkrans

De laurierkrans is een symbool dat tot de verbeelding spreekt en zie je terug op de tarotkaarten Staven VI, Aas van Zwaarden en De Wereld.

In de klassieke oudheid werden lauwerkransen geschonken aan de winnaars in de atletiek. En in Rome droeg een zegevierende veldheer tijdens zijn triomftocht een lauwerkrans. De laurierkrans is een ereteken als wel een overwinningsteken. Op het grootzegel van de Amerikaanse dollar staat een adelaar afgebeeld die in zijn rechterpoot een lauriertak vasthoudt, het principe van vreedzaam overleg. Weliswaar houdt hij in de andere poot 13 pijlen vast, maar de adelaar kijkt richting de lauriertak en dit wil zeggen dat de voorkeur uit gaat naar communicatie en vrede.

Staven VI

Deze symboliek zie je ook terug op de tarotkaart Staven VI. De ruiter draagt op zijn hoofd de zegekrans van de overwinning door vreedzaam overleg, de tweede krans kan de ruiter aanbieden aan de andere partij. In ieder geval is de ruiter optimistisch en heeft hij veel vertrouwen op een succesvolle afloop. Indien zijn uitdaging volbracht is wordt hij geprezen en voelt hij zich trots. Zijn paard lijkt te zeggen: “Trots mag je zijn, maar pas op voor hoogmoed!”.

Aas van Zwaarden

Ook op de Aas van Zwaarden zien we links de lauriertak en rechts een palmblad. Omdat de Zwaarden in de tarot kennis en intellect symboliseren staat de lauriertak op de Aas van Zwaarden voor de zegevierende kennis. In een legging laat deze Aas je zien dat je wellicht een kans krijgt tot helderheid in een verwarrende situatie of een oplossing in een conflict doordat de waarheid boven tafel komt. De Azen wijzen ons altijd op kansen die kunnen leiden tot een positieve verandering in ons leven, maar bedenk wel dat de verandering alleen vorm aanneemt als je besluit om het geschenk van het nieuwe inzicht aan te pakken en er mee aan de slag te gaan.De Wereld

De Wereld is de laatste kaart in de reeks van de Grote Arcanakaarten en dit wil zeggen dat er een einde gekomen is aan een belangrijke periode. Je zou kunnen zeggen dat er een hogere graad van rijpheid is bereikt. De grote lauwerkrans op deze kaart symboliseert de voltooiing van een cyclus, een doel is bereikt, er is iets overwonnen. De ronde vorm van de krans laat het cyclische aspect zien van het leven maar ook de heelheid van het Zelf.


41 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page