top of page

2023 Jaar van De Zegewagen

We zijn een nieuw jaar in gegaan, tijdens dit jaar zal de mensheid in haar evolutie een grote sprong voorwaarts maken. Het jaar 2023 zal de energieën dragen van de zevende kaart in de Grote Arcanareeks: De Zegewagen.


De menner van De Zegewagen is als de jong volwassene die zijn vertrouwde omgeving maar tegelijkertijd ook het bedrukkende van het ouderlijke huis achter zich laat. Dit ouderlijke huis wordt gesymboliseerd door de burcht op de achtergrond.


Niet alleen voor het individu is dit een grote stap, dit zal ook gelden voor alle mensen die op zoek zijn gegaan naar hun autonomie en hun innerlijke autoriteit gevonden hebben, de mens die verbonden is met zijn innerlijke wereld.


Een weg naar vrijheid gaat niet zonder slag of stoot want de oude(rlijke) machten willen graag controle houden over hun onderdanen en laten hen niet makkelijk vrij. Dit is de reden waarom we al geruime tijd merken dat het rommelt in de wereld.


Tijdens het vorige jaar, het jaar van De Geliefden*, hebben we ontdekt hoe we beslissingen kunnen nemen in afstemming met onze eigen waarden. We hebben ervaringen mogen meemaken om ons zelfvertrouwen te laten groeien zodat we de verantwoording zijn gaan dragen voor de keuzen die we uit eigen vrije wil voortaan zullen nemen.


De Zegewagen is de 7e kaart in de reeks van de Grote Arcana. De Grote Arcanakaarten verbeelden als het ware de inwijdingen in de oer-motieven die tijdens ons leven op ons pad komen zoals geboorte, dood, chaos, liefde etc. De Grote arcanakaarten verbeelden deze archetypen die aanwezig zijn in het collectief onbewuste van alle mensen. En zo doorloopt ook de mensheid het pad van inwijdingen om te komen tot eenheid, een eenheid in diversiteit. We gaan stap voor stap door die stadia van evolutie heen. Elke stap is een groot mysterie (Arcana is het Griekse woord voor geheimzinnig) en elk bevat een geweldige leer en bouwt op naar vervulling.


Zo mooi en fascinerend vind ik het hoe de tarotkaarten de voortgang van het leven van het individu maar ook van het collectief laten zien**. Hieronder beschrijf ik waar wij nu staan en hoe wij hier gekomen zijn. Op de kaarten die ik behandel is de burcht een belangrijk symbool.

Als het goed is voelden wij ons tijdens onze kindertijd beschermt. We waren ons er niet zo zeer van bewust en dachten niet na over wat zich allemaal in de buitenwereld afspeelde, we werden beschermd door de veiligheid binnen ons ouderlijk huis. Deze vertrouwde omgeving is als burcht afgebeeld op de kleine arcanakaart bekers VI.


Gaandeweg gingen we zelf meer nadenken en onderscheid maken, we werden bewuster en op een moment waren we er klaar voor om het ouderlijk huis te verlaten. De bescherming, geïllustreerd door de hoge muren en de schildwacht op de achtergrond, heeft ons tot dan altijd veilig laten voelen maar was toen niet meer nodig. De veilige ouderlijke macht voelde nu aan als een overheersende macht en ging bedrukkend zijn.


Onvermijdelijk komt het moment dat we de touwtjes zelf in handen willen nemen. Om als jongeling van de oude structuren af te komen moet je moed en lef hebben. Ook als weldenkend mens moet je lef hebben en wilskracht om uit de oude en zware systemen los te komen en als onafhankelijk mens je eigen weg durven te gaan.


Als we kunnen verhuizen naar een plaats van niet-gehechtheid

zullen we verhuizen naar een plaats van bevrijding


De jongeling én de autonome mens heeft behoefte om te breken uit de opgelegde beperkingen en laat het verleden los. Hij gaat zijn vrijheid tegemoet en betreedt een hele nieuwe openheid. Een mijlpaal is bereikt.

Deze stap staat afgebeeld op Staven IV, de burcht die nu op de achtergrond aanwezig is, is verleden tijd. Vol vreugde stapt de autonome mens een nieuwe openheid in. Zij gaan door de poort die doet denken aan het Hebreeuwse Loofhuttenfeest waarbij de uittocht uit de woestijn wordt herdacht. Een feestelijk gebeuren waarbij we klaar zijn voor nieuwe ervaringen en we een nieuwe richting inslaan.


Dit punt heeft een deel van het collectief bereikt, zij zijn bewuster geworden en hebben geleerd onderscheid te maken tussen wat goed is voor hen en wat niet goed is. We hebben geleerd onze eigen keuzen te maken die goed voelen en die passen bij ons.

In dit nieuwe jaar nemen we ons leven in eigen beheer. Hiermee zetten we een grote stap vooruit en laten het systeem, dat niet meer functioneert en langzaam ten einde loopt, achter ons. Misschien gaan we nieuwe manieren creëren om te handelen of te communiceren buiten de huidige technische en kunstmatige terreinen om. Er zijn al mooie initiatieven*** gestart zoals 'Keuze Vrij Bij Mij', een liefdevol platform voor een vrije samenleving waar iedereen altijd welkom is. En er zijn bijvoorbeeld verschillende andere valuta’s buiten de euro die gebruikt worden zoals de munt Florijn. Dit is eerlijk geld waarmee niet gespeculeerd wordt en waar geen rente op geheven wordt. Ook bij mij kun je voortaan betalen met het betaalmiddel Florijn.


Ik zal verantwoordelijkheid nemen en mijn eigen autoriteit zijn

en bouwen aan een nieuwe realiteit

met liefde als bron van zekerheid

(mantra van Kaypacha)


Bij een eerste stap naar verandering kan er sprake zijn van tegenstrijdigheden, zie de zwarte en witte sfinx op de kaart De Zegewagen, zij gaan ieder een andere richting uit. We gaan ongetwijfeld verwarrende situaties tegenkomen.


Als je door je toegenomen bewustzijn afwijkende keuzes gaat maken en een eigen richting kiest kun je tegenwerkende krachten gaan ervaren. Je maakt bewustere keuzen en dit zal niet altijd worden gesteund of gewaardeerd. Je kunt dit gaan ervaren als tegengestelde krachten waardoor je gaat twijfelen en niet weet wat de goede richting is. Je moet kiezen tussen je innerlijke autoriteit en de externe autoriteiten in de vorm van je ouders, je familie, de overheid of je vrienden. Nu gaat het erom dat je de kracht van jouw innerlijke licht voelt en inzet. Onze innerlijke kracht gaan leren zien en gebruiken is de volgende fase gedurende dit jaar.


We gaan in 2023 op eigen benen leren staan en onze eigen innerlijke stroom en inspiratie volgen. Het is tijd om los te komen van de gevestigde normen. We zijn op weg naar een nieuw tijdperk van een verhoogd bevrijd bewustzijn.Wij allemaal ervaren de tegenstellingen in het leven zoals dag en nacht, koud en warm, ziekte en gezondheid, het mannelijke en het vrouwelijke. Het zijn allemaal helften van een geheel.

De spiritueel gerichte mens keert in dit leven telkens terug naar het centrum van harmonie in zijn innerlijk en verzoent de tegenstellingen met elkaar.


Ga, als angst en zorg je innerlijke rust verstoren, naar het middelpunt van je wezen en besef dat Liefde al het bestaande is. Je hebt dan de tegenstelling teruggebracht tot geest. Blijf dit trouw doen dan zul je een betoverend leven leiden.


(I Tjing hexagram 63 Voltooiing)Ik wens je een mooi 2023 waarin je veel vertrouwen zult hebben bij het nemen van de touwtjes in eigen handen, zodat je je doelen zult bereiken en succes zal ervaren.


liefs

~carla~
* Lees meer over de jaarkaart van 2022 De Geliefden


** De tarotkaarten laten de voortgang van het leven zien in Het verhaal van De Zot


*** Een van de mooie initiatieven is Keuze Vrij Bij Mij Bij dit platform heb ik mij aangesloten met mijn tarotpraktijk

En Hier kun je informatie lezen over het betaalmiddel Florijn.


230 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page