top of page

2019 Het Jaar van De Gehangene


De energieën van de jaarkaarten gelden voor ons allemaal. Soms voelt die energie hetzelfde voor menigeen maar vaak ervaart de ene persoon het anders dan de andere, zoals je hieronder kunt lezen. Het gaat over de energie van de grote arcanakaart De Gehangene, de jaarkaart van 2019

In 2018 mochten wij allemaal een enorme kracht in ontvangst nemen teneinde onze instincten onder controle te krijgen. Als je dit nu achteraf bekijkt voel je misschien wat ik bedoel: als het goed is heb je de instincten, die jou dingen konden laten zeggen of doen, onder controle gekregen. En nu zijn we klaar voor de volgende beproeving of zoals de filosofische alchemisten het noemen: een inwijding.

De volgende stap is het grote loslaten, het offeren van zaken die tot nu toe steeds heel vanzelfsprekend waren voor je. Trek je handen ervan af en laat het op zijn beloop. Het zal je nieuwe inzichten gaan geven omdat je de dingen vanuit een ander perspectief gaat zien. De Gehangene beeldt de ervaring uit van een grote ommezwaai in je gevoel en overtuiging.

Het loslaten kan op een onprettige manier tot stand komen. Het kan zijn dat een situatie in een impasse is beland. De dingen schoten steeds maar niet op, het bleef hangen en nu is het uitgelopen op een crisis. Je voelt je machteloos en de enige manier is dan om je handen ervan af te trekken. Dan is het een verplichte opoffering geworden met als doel het redden van jezelf.

In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben velen van ons al kunnen aanvoelen wat geofferd moest gaan worden. De dingen zijn gaandeweg duidelijker geworden doordat we steeds dieper in onszelf zijn gaan kijken. We zijn op onderzoek gegaan in onze drang naar het vinden van het innerlijke geluk, naar in volheid zijn en compleet zijn.

Als je nu weet welk innerlijk aspect jou iedere keer weer in de greep heeft, heb je achterhaald wat je dit jaar te offeren hebt. Let op: het moet een liefdevolle actie zijn naar jezelf toe en niet een opoffering vanuit een verlangen naar liefde van iemand anders, wie dan ook.

Om echt te kunnen liefhebben

moet ik dingen loslaten

En niet altijd bezig zijn met het voeden

van mijn hongerige ego

(kaypacha)

Het is heel moeilijk om afstand te nemen van iets dat zo eigen voelt en waarvan je dacht dat het bij jou hoorde. Als je dit stukje van jezelf offert voelt het als verlies, je zal je verdrietig voelen en ook kwetsbaar omdat je eigenlijk niet goed weet hoe het verder zal verlopen. Maar je weet ook dat er geen andere oplossing is dan deze om een einde aan de strijd te maken. Dit verlies is een onderdeel van het evolutionaire proces waarin je steeds bezig bent om meer te worden dan je voorheen was. Het is loslaten en streven naar het hoogste doel.

Na een periode van bungelen, want zo voelt het, ga je wennen aan deze vorm van passiviteit en je zult merken dat je anders over de situatie gaat denken. Probeer in deze fase niet wankelmoedig te worden maar in serene kalmte af te wachten. Je hebt je overgegeven, blijf er op vertrouwen dat je het juiste hebt gedaan. Het is een uitdaging om kwetsbaar te zijn en je hart open te houden. Luister naar de geest die in je spreekt, uiteindelijk komt het vertrouwen terug en je zult nieuwe verhelderende inzichten ontvangen. Op dat moment besef je werkelijk dat De Gehangene een kaart naar groei is.

Om in de wijsheid te komen moeten we geduld hebben, doorzetten en volhardend zijn. Het gaat heel langzaam en soms moeten we iets offeren van onszelf en zullen we ongenoegen ervaren zodat daarna een creatieve tijd kan aanbreken. Dan gaan we mee met de stroom en geven we ons over aan onze spirituele bestemming.

De Gehangene moet zijn zicht op het leven herzien, om zich te kunnen overgeven aan de geboorte van nieuw bewustzijn, dat hem wacht in het volgende stadium van zijn pad. (Inner Child kaarten)

Het grotere plaatje

Ik zag, tijdens het schrijven van dit artikel (eind december 2018), een paar berichten op het nieuws die aangeven dat de energie, zoals die op de kaart van De Gehangene afgebeeld wordt, al bezig is zich te manifesteren. Zoals dat Trump het besluit genomen heeft om een groot aantal troepen terug te trekken uit Afghanistan en Syrië. Op zijn beurt stapt de minister van Defensie van de VS uit de regering. Omdat hij het niet eens is met dit besluit? Of om zijn ware Zelf te volgen en zichzelf te redden? Milieugroepen hebben hun handen afgetrokken van het milieuakkoord. Ook zij willen zich niet scharen achter een beleid dat hen opgelegd wordt en dat niet strookt met hun Waarheid. Laten we hopen dat in de loop van het jaar de tendens van De Gehangene zich voortzet en er een hele andere kijk komt op het oplossen van de grote vraagstukken zoals die van het milieu.

Voor de wereld geldt dat er een geboorte aanstaande is van een nieuw bewustzijn. Hiervoor moeten er nog vele stappen gezet worden. Maar weet dat de evolutie niet te stoppen is.128 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page