top of page

Staven VII: Houd stand


Ik moest ver terug in mijn geheugen om mij te herinneren hoe ik ben begonnen aan een bewuste start van mijn persoonlijke groei. Destijds had ik niet gehoord van innerlijke groei of over een pad naar zelfrealisatie maar toch wist ik dat er een weg moest zijn naar het meer mijzelf kunnen zijn. Mijn eerste cursus op dat gebied was een assertiviteitstraining, gevonden in een advertentie in de krant.

Misschien herken je het wel, ik vond het moeilijk om voor mijn standpunt op te komen. Ik keek naar anderen hoe zij dat deden. Maar ik vond het vaak zo heftig. Ten eerste houd ik daar niet van en ten tweede kan ik dat helemaal niet. Dus ik ging de assertiviteitstraining doen. Best een grote groep en allemaal vrouwen van mijn leeftijd. Dit viel mij destijds niet op maar nu denk ik dat het de geest van de tijd was. Het moet ongeveer in 1994 geweest zijn.

Tijdens die cursus vond ik de rollenspellen erg moeilijk. Ik ging op zoek naar de reden hiervan en kwam tot de ontdekking dat ik niet bij mijzelf kon blijven, dat ik mij “verloor” in de ander. Ik begreep na een periode van introspectie dat mijn inlevingsvermogen de ‘boosdoener’ was.

Hoe anders is de tijd nu. Er zijn op het internet ontzettend veel coaches en trainingen te vinden op dit gebied maar nu zijn het voornamelijk cursussen voor bewustzijnsontwikkeling, wat natuurlijk hetzelfde is.

Die eerste stap begint vaak bij de vraag "wie ben ik"? Ik wilde bij mijzelf blijven maar daarvoor moest ik eerst weten wie ik nu eigenlijk was! En als je deze vraag aan jezelf stelt krijg je situaties op je pad die je hierbij gaan helpen. Het was vaak een worsteling en niet altijd een hieperdepiep hoera-periode maar ik wist dat het voor het Hogere doel was, dus ik zette door op de weg die ik was ingeslagen.

Staven VII

Het voor jezelf of voor je overtuigingen opkomen en dit nog niet goed onder de knie hebben zie je duidelijk terug op de kleine Arcanakaart Staven VII. Hoewel de figuur op de afbeelding niet zo zeker van zijn zaak lijkt te zijn probeert hij toch op een voorzichtige manier met de mensen om te gaan. Dit is een belangrijke houding want assertiviteit wordt vaak verward met agressiviteit. En agressie is destructief terwijl assertief zijn juist constructief is. De sjofele man met zijn afgezakte sok en twee verschillende schoenen aan doet zijn best om de mensen van zich af te houden. En dat moet soms ook want wij zijn geneigd om ons te veel te verplaatsen in de ander en verliezen dan onze eigenheid. Het gaat hier om zelfbehoud. Vergeet niet dat het in eerste instantie om ons zelf gaat en niet om de ander.

Als je je positie wilt handhaven en niet wilt vervallen in het oude patroon van over stag gaan, mag je je moedig teweerstellen. Houd dan stand en weiger op te geven. Dit doe je dan allemaal ter wille van jezelf en dat mag! Bewaak je grenzen. Het kan een test zijn en is ten behoeve van je groei.

Als je deze kaart trekt kan het ook zijn dat je in het verleden hebt moeten knokken voor je plek en dat je nog steeds beducht bent voor dezelfde confrontaties als voorheen. Je kan dan de neiging hebben om je defensief op te stellen terwijl dit niet meer hoeft.

"Ik leer om bij mijzelf te zijn:

Ik sta, ik val,

Ik sta weer op en ik val,

Ik doe een paar wankele stappen en ik val,

En ik weet, dat ik het leren zal."

(uit Op weg naar verbinding door Mahatma Revier)32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page