top of page

Stralen als De Zon


Sinds wij mensen op de aarde rondlopen zijn wij ons bewust van de zon. Wij zien hem iedere dag en zagen de zon als het middelpunt van ons bestaan. De zon is tot één van onze belangrijkste symbolen geworden.

Als je je innerlijke werk gedaan hebt ervaar je op een moment dat ook in jou de zon gaat schijnen. Misschien ben je bewust aan de gang gegaan met het in balans brengen van je chakra's of met het helen van je innerlijke kind, misschien ben je naar binnen gekeerd om je schaduw onder ogen te zien en te accepteren. Maar nu valt alles samen. De verworven harmonie geeft je energie en je hebt er zin in.De zonnige kaart ‘De Zon’ laat inhoudelijk dus veel meer zien dan alleen vrolijkheid en zonneschijn. Het is de 19e kaart van de Grote Arcanareeks die uit 22 kaarten bestaat. De Grote Arcanakaarten beelden de archetypen uit die je tegenkomt op de zoektocht naar heelheid, het illustreert het Grote Werk zoals de alchemisten plachten te zeggen.

De vier elementen

Op ‘De Zon’ zie je zonnebloemen, het zijn er vier en dat is geen toeval:

De vier elementen -vuur, water, lucht en aarde- spelen in de tarot een grote rol.

Die elementen zijn allemaal in ons aanwezig en het verschilt per persoon welk element in hem of haar meer of minder vertegenwoordigd is. Er zijn dus elementen die sterker worden benadrukt dan de andere en daardoor vanzelfsprekender worden uitgeleefd. Om je goed en gezond te voelen is het belangrijk aan alle elementen aandacht te schenken.

De elementen zijn geen dingen maar principes en zij laten ons het hele palet van hun eigenschappen inzien. Zoals vuur staat voor o.a. passie, creativiteit en intuïtie, water voor voelen, empathie en spiritualiteit, lucht voor denken, rationaliteit en intellect en aarde voor gewaarworden, stabiliteit en kundigheid.

Terug naar de zonnebloemen. Drie zonnebloemen op de kaart staan in volle glorie te bloeien en het vierde exemplaar komt nog maar net tevoorschijn. Vier is het symbool van voltooiing, eenheid en eenwording. De vierde zonnebloem wijst op de mogelijkheid van eenwording. Het geeft aan dat een bepaalde evolutie haar voltooiing nadert. Een nieuw bewustzijnsniveau is binnen handbereik.

Als je in je proces van zelfrealisatie zover bent dat je het vierde, minder geleefde element hebt weten te waarderen en vanuit de schaduw in het licht hebt geplaatst, is de transformatie zo goed als volbracht en zal je stralen als de zon.

“De vier elementen vervullen een cruciale rol in de vorming van het stoffelijk universum. Als we ermee werken door ze in en uit ons te laten golven transformeren we daardoor onszelf én de rest van het universum tot in zijn uiterste uithoeken.”

(Uit De Geheime Geschiedenis van de Wereld door Jonathan Black)


Het levenslustige kind

Als klein kind bevinden wij ons in een staat van heelheid. Het leven verloopt als vanzelf en we maken ons geen zorgen over de dag van morgen. Wij huilen en lachen naar hoe wij ons voelen. We zijn, weliswaar onbewust, ons pure zelf. Na jaren komt dan vaak de wens om terug te komen in deze toestand van onbekommerdheid en levensvreugde. Deze wens kan de start zijn van de zoektocht naar de heelheid in onszelf. Als je ontwaakt bent en toegegroeid bent naar bewustheid voel je je krachtig als het kind op de kaart van De Zon. De veer op het hoofd van het kind toont de verbinding met de spirituele wereld waardoor nieuwe inzichten ontvangen worden. Er is een open houding naar de buitenwereld en in volle overgave leef je je ware zelf. Precies dat wat je gewenst hebt. Je voelt je vrij maar toch in verbinding.

De stralen van de zon

De zonnestralen van de zon zijn op deze kaart sterk uitgelicht. De rechte stralen en de gekronkelde stralen laten zien dat er evenwicht tot stand is gekomen. Het mannelijke, de rechte stralen, en het vrouwelijke, de kronkelende stralen, zijn in harmonie.

De bewust geworden vrouw gaat goed om met haar krachtige innerlijke mannelijke Yang-kracht die nodig is om tot actie te komen. En de bewust geworden man gebruikt zijn zachte innerlijke vrouwelijke Yin-kracht om zijn gevoelsmatige en empathische vermogens tot uiting te brengen. Met dit evenwicht in jezelf voel je je gelukkig en geniet je meer van het leven. Het komt je gezondheid ten goede en je zult je eigen waarheid leven.


46 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page