top of page

Pentakels VI en Pentakels V

Edele moed en doornroosje


In het dagelijkse leven bevinden wij ons in de kleinere processen die het grote proces ondersteunen en die met elkaar verweven zijn. Deze kleinere processen worden afgebeeld op de 56 kleine arcanakaarten van het tarotdeck. En soms geven zij ons, op een bepaald moment, duidelijkheid waar het grote spirituele proces van zelfrealisering om draait.

Pentakels VI

Voor onze algehele gesteldheid is het belangrijk dat de weegschaal van geven en ontvangen in balans komt. Geld staat vaak symbool voor onze energie en daarom kan de afbeelding op Pentakels VI geduid worden als zijnde aandacht geven, rekening houden met of zorgen voor de ander.

Om een nieuwe cyclus mogelijk te maken is het soms nodig iets op te offeren waar we waarde aan hechten. Dat kunnen oude patronen zijn of een zelfbeeld dat je hoog wilt houden. Je bent edelmoedig als je ten behoeve van je ziel deze dingen opgeeft. Je kunt jezelf afvragen of je uit edelmoedigheid geeft of vanuit een heel ander motief? Het kan zijn dat er sprake is van het doornroosje-complex:

Het doornroosje-complex

Op jeugdige leeftijd kan het gebeuren dat de vrouwelijke spontaniteit inslaapt. Vanaf dat moment verdwijnt elke mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling. Na vele jaren wordt men wakker gekust door een actieve gerichte energie die de muur van doornenstruiken omgetoverd heeft in een bloeiende rozenhaag, en alles wordt anders.

De stap is gezet. Je bent wakker en geeft jezelf niet meer weg. De weegschaal komt in balans.


De edelman op pentakels VI heeft veel moed opgebracht om te gaan geven. Met de gift aan zijn naasten heeft de man een stap gezet in de goede richting. Zo te zien zijn de relaties lange tijd uit balans geweest. Maar door iets van zichzelf te geven komt er evenwicht.

Opoffering van Het Zelf

Het kan ook zijn dat één van de armoedzaaiers op de kaart pentakels V, jou laat zien dat je teveel gegeven hebt, teveel van jezelf weggegeven hebt en dan is het advies hetzelfde, namelijk om de weegschaal in balans te brengen.

Als je teveel en te lang jezelf opoffert verlies je op den duur de verbinding met jezelf, met alle gevolgen van dien. Je relatie met jezelf raakt uit balans, gaandeweg raak je het contact met je innerlijk kwijt. Hierdoor maak je de verkeerde keuzes en weet je niet meer hoe je het leven verder moet leven.

Als iemand je om hulp vraagt, geef die dan met plezier, maar probeer niet voor de ander te doen wat hij zelf moet doen. De ander is er niet om jou te redden en jij bent er ook niet om de ander te redden.

Geef anderen niet de verantwoordelijkheid voor jouw gemoedsrust en geluk en maak de gemoedsrust en geluk van de ander ook niet tot jouw verantwoordelijkheid.

Offer je niet voor de ander op en vraag hem zich ook niet voor jouw op te offeren, maar help hem wanneer je kunt en neem dankbaar zijn hulp in ontvangst wanneer je die nodig hebt. Meer dan dat is teveel. Minder dan dat is te weinig.

(uit Liefhebben zonder voorwaarden door Paul Ferrini)28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page