top of page

Pentakels III: Een stapje hoger


Ik droomde dat ik rijexamen moest afleggen. Ik had van iemand een auto mogen lenen om te oefenen. Toen ik wist dat ik binnenkort op mocht komen voor het examen bracht ik het autootje voortijdig terug naar de eigenaar. Maar net op tijd begreep ik dat ik niet eerder zelfstandig auto mocht rijden voordat ik examen had gedaan en ‘het papiertje’ in ontvangst had genomen. Deze droom symboliseerde de les die ik in die komende week moest doormaken. Ik had erover nagedacht om iets niet te gaan doen wat moeilijk voor mij zou worden. Maar door deze droom begreep ik dat dit een proeve van bekwaamheid was en dat ik het niet mocht overslaan. Om een stapje verder te komen in mijn persoonlijke groei moest ik eerst bewijzen dat ik het kon.

Dit korte verhaal sluit aan bij de kleine arcanakaart Pentakels III. De afbeeldingen op de kleine arcanakaarten symboliseren de dagelijkse zaken in ons leven die ons brengen bij de grote levenslessen.

Pentakels III

Er zijn meerdere duidingen te geven aan deze pentakelskaart maar het gaat, zoals we ook bij De Keizerin zien (het zijn beiden kaarten met het getal 3), altijd over groei en ontwikkeling. De kerk en de monnik op de kaart laten zien dat de ontwikkeling in je werk ook een spirituele aangelegenheid is. De ervaringen in je werk maar ook in het dagelijkse leven maken het mogelijk dat je belangrijke stappen kan zetten op je weg naar zelfverwerkelijking. Hierdoor kun je, zoals de jongeling op de kaart, het meesterschap verwerven. Of zoals mijn droom liet zien, ik moest examen doen om een stapje hoger te komen in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Samenwerking

De monnik symboliseert het spirituele en de architect het aardse. Door de samenwerking van deze twee is er groei en ontwikkeling tot stand gekomen. Een belangrijke betekenis van deze pentakelskaart is dus ook dat samenwerking bijdraagt aan groei en ontwikkeling.


21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page