top of page

Pentakels II en De Hogepriesteres


De tegendelen

Als je het gevoel hebt dat je de weg kwijt bent, als je het even niet meer weet, probeer dan te beseffen dat het hoort bij het leven. Het zijn de processen waardoor innerlijke groei mogelijk wordt.

Bijvoorbeeld: Je staat bekend als een verzorgend type. Je hebt altijd goed gezorgd voor anderen en ineens voelt je oude manier van doen niet goed meer. Dan probeer je je gedragspatroon te veranderen en je gaat de andere kant van het patroon uitproberen, je gaat nu eens voor jezelf zorgen in plaats van voor anderen. Het gaat een tijdje goed, maar op den duur voelt het alsof je jezelf in zit te houden.

Vanaf dit moment begint het proces van groei. De integratie van de tegendelen is gestart om geleidelijk aan te komen tot evenwicht en harmonie. Je kunt nu je focus loslaten want het leven zal ervoor zorgen dat je voor gebeurtenissen komt te staan waarin je kunt oefenen, net zolang tot je geleerd hebt wat je wilde leren. Je moet ondertussen wel bij de les blijven natuurlijk.

Je kunt er ook voor kiezen om met zo min mogelijk spanningen te leven en in je comfortzone te blijven. Maar dan is er alleen maar een voortbestaan en geen sprake van een harmonieus leven. Er kan alleen ergens evenwicht zijn en harmonie als er tegenpolen bestaan.

Pentakels II

Kijk eens naar de tarotkaart Pentakels II. De man op de afbeelding is aan het oefenen. Hij is aan het ‘jong’leren en doet dit spelenderwijs. De bootjes op de achtergrond laten zien dat wij ons soms op hoge golven van geluk begeven om daarna door de diepere dalen heen te gaan.

En zo gaat het en zo zal het eeuwig blijven voortduren. Men zal het evenwicht van de tegendelen steeds weer opnieuw moeten kwijtraken en herontdekken tot men onder alle omstandigheden aan zijn eigen waarden kan vasthouden.


De Hogepriesteres

De Hogepriesteres op de gelijknamige tarotkaart is de dualiteit ontstegen. Zij heeft alle proeven doorstaan en heeft de Grote Geheimen van het leven ontsluierd.

De Hogepriesteres weet van donker en licht. Zij zit tussen de twee pilaren van de tegendelen, de Yin en de Yangkrachten, het vrouwelijke en het mannelijke in ons. De Hogepriesteres op deze kaart symboliseert de derde middelste zuil van de kabbalistische levensboom, de zuil van Evenwicht of Verzoening.


Een ontwikkeling naar eenwording is tevens te herkennen in de synthese die tot stand aan het komen is tussen de westerse en oosterse wijsheid.

Gespecialiseerde wetenschappers en geleerden verdiepen zich in filosofische, spirituele en religieuze tradities wereldwijd. Zij zetten zich in om de vertaalslag te maken van de vereniging van de westerse en oosterse filosofie naar het dagelijks leven.

“De geest en de wereld zijn tegenstellingen en inzicht ontstaat waar ze elkaar ontmoeten”

(Bodhidharma)

Het proces van de tegenstellingen is ook waarneembaar in de historie van de wereld.

Het matriarchale tijdperk, waarin de vrouwelijke eigenschappen gewaardeerd en erkend werden en de moeder Godin aanbeden werd, heeft eeuwen geleden plaatsgemaakt voor het patriarchale tijdperk. Tijdens dit tijdperk, waarin de mannelijke eigenschappen als gerichtheid en daadkracht tot hun recht zijn gekomen, heeft de Vader God een belangrijke rol gespeeld.

Beide tegendelen zijn tot uiting gekomen en de mensheid komt langzamerhand tot de conclusie dat het uitleven van één tegendeel niet werkt. Geleidelijk aan gaat de wereld, door middel van uitdagingen, richting het samensmelten van de twee tegenstellingen. Steeds meer worden de vrouwelijke eigenschappen op waarde geschat en worden zij geïntegreerd in de heersende patriarchale structuren.

Liefde en respect voor moeder aarde zijn herstellende en de hemel en de aarde, zullen in de toekomst gelijkwaardig opgenomen worden in het gebed. Zoals in de individuele mens de hereniging van de tegenstellingen kan worden voltrokken, bestaat voor de totale mensheid ook de mogelijkheid om de tegengestelden in zich te herenigen.19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page