top of page

De Toren en Pentakels IV


Om je goed te voelen is het belangrijk dat je jezelf bent en je eigen waarheid volgt. Dit is niet altijd makkelijk want we worden snel beïnvloed, men vraagt zichzelf dan af: wat is van mij en wat is van de ander? De tarotkaarten kunnen je op zo'n moment helpen. Zij kunnen je laten zien wat zich bij jou van binnen afspeelt. Daarom worden de kaarten ook wel de spiegel van de ziel genoemd. De 22 grote Arcanakaarten uit het deck zijn op een diep niveau symbolen voor de levensweg van de mens. Zo ook de kaart De Toren. Als de levensreis bij deze kaart is aangekomen gaat het om vastgeroeste denkbeelden. Als je te lang vasthoudt aan deze beperkende patronen kun je een niet zo fijne waarschuwing verwachten.

De kaart De Toren heeft ook een hoopvolle kant. Soms is de val noodzakelijk om tot inzicht te komen en dan laat deze kaart bevrijding zien. Als wij denken dat de bodem onder ons vandaan is geslagen komen wij tot de ontdekking dat er een fundament is. Dit fundament vinden wij in ons wezenlijke Zelf. Deze ontdekking is een grote zegen en helpt je uit de donkere diepte terug. Dit is symbolisch weergegeven op de kaart De Ster.

De Toren valt vaak in een legpatroon bij personen die een burn-out tegemoet gaan of onlangs hebben meegemaakt.

De toren van Babel en 9/11

Uit de oudheid kennen wij een soortgelijke toren: De Toren van Babel

Nimrod was de eerste mens die belust was op macht en onder zijn bewind wilde men in de stad Babel een toren bouwen die 'tot aan de hemel' zou reiken. God vond het volk te ambitieus en strafte hen met de Babylonisch spraakverwarring. Hierdoor konden de mensen elkaar niet meer verstaan. Deze toren markeert daarmee het einde van de universele taal van de mensheid, de intuïtieve taal die wij ooit met elkaar gesproken hebben. Dit leidde tot een catastrofe en de bouw van de toren werd niet voltooid. De Toren van Babel ging de geschiedenis in als symbool van hoogmoed.

Een andere bron zegt dat het stopzetten van de bouw van de Babylonische toren te wijten viel aan het volk van Israël. De priesters van Babylon wilden een tempel bouwen om hun goden te eren. In de ogen van hun buren, het volk Israël, was dit aanmatigend en een zonde. In de huidige tijd zie je deze beperkende gedachten nog steeds.

Zoals overduidelijk te zien is geweest bij het instorten van de Twin Towers zie ik zoals in het verhaal van de Toren van Babel ook twee volkeren waarvan de een vindt dat de ander duivelswerk verricht.


De ivoren torens en de hotemetoten

De torens op de tarotkaarten symboliseren meermalen de hoogmoed van de mens. Hieruit blijkt dat dit een belangrijke factor is waarop men geattendeerd moet worden.

Zo ook bij de torens op Pentakels IV, de man op de afbeelding is hebzuchtig geworden. Te zien aan de hoge flats op de achtergrond heeft hij veel bereikt maar hij wil steeds meer en meer. Zijn leven draait alleen nog maar om geld. Als deze kaart naar voren komt in een legpatroon is het oppassen geblazen want hebzucht stagneert onze levensenergie.

Veel banken en grote concerns zijn meestal gevestigd in hoge gebouwen! Zij zitten in hun spreekwoordelijke ivoren torens. Gelijk als in de tijd van de Toren van Babel ontbreekt hier ook de universele taal... en een ramp, de financiële crisis, is het gevolg.

Een verdere bouw aan hun ivoren torens moet gestaakt worden want als deze mannen aan hun eigen denkpatronen blijven vasthouden zullen vroeg of laat ook hun torens instorten.44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page